Válogatott fabulák, szerzemények a világirodalom remekeiből

Kategória: gyerek illusztrációk, esti mese, gyerekmesék, mese, népek meséi, mese grafika

A nagy mesék ideje sohasem évül el. A mesékre töretlenül igény van, hiszen mindenki áhítozik a bűbájra a borzongásra. A történet továbbá fölöttébb praktikus és alapvető a gyermek változása szempontjából mert annak segítségével sokasodik képzelőtehetsége, szókincse, a mese szereplőivel azonosulva átélhet különböző stádiumokat felszabadíthatja a benne felhalmozott feszültséget. A felcseperedő ifjoncnak bazinagy igénye akad arra, hogy átlássa az szimpla humán kapcsolatokat, szimpatizáljon a hősökkel, és megismerje a rosszakat. A főhősök jellemébe bújva éli meg a vészt, a megmenekülést, az mókát a bánatot, harcol az igazságért, és nyeri el méltó jutalmát – vagy büntetését. A kicsikben így maradnak meg az erkölcsi tanulságok. A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem jelentős részben nevelnek is: az életről nevelnek, érzelmi kapaszkodókat nyújtanak és pártfogolják az egyediség alakulását.
A népmesék a megélhetési nehézségeket mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a lurkó a mondanivaló lényegével szembesül, míg a bonyolultabb cselekmény csak összezavarná a gyereket. A mese minden tényállást leegyszerűsít. Alakjait precíz vonallal rajzolja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. résztvevőiben fikarcnyi az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesékben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz csaknem minden mesében alakot ölt valamelyik karakterben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint ameddig mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség hordozza azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell.
A igazi emberekhez hasonló, bonyolult és életszerű figurák segítségével a gyerekek nem tudnák olyan könnyen megtanulni a jó és a rossz közötti különbséget, mint a szélsőséges karakterek példáján.
A mese az egyetlen irodalmi műfaj, amely utat mutat a csöppségnek hogyan derítse fel identitását, hogyan leli meg lényét az életben. A mese azt sugallja, hogy a boldog, tartalmas életet bárki elérheti - de csak akkor, ha nem futamodik meg a veszélyek elől, mert az igazi identitáshoz csakis rajtuk keresztül vezet az út. Manapság a gyerek illusztrációk, meseillusztráció igencsak keresett téma. A lényegében azt ígéri, hogy ha valaki útnak ezen a megkapó és veszélyes csapáson, a melegszívű hatalmak megsegítik, és végül eléri célját. De arra is figyelmeztet, hogy a gyávákra és kishitűekre, akik megfutamodnak énjük felfedezésének kockázatától, sivár lét vár - ha ugyan nem történik valami nagyobb bajuk. ...
A mese üzenetét legalább olyan jól lehet rajzolni, akár megírni magát a mesét. A meseillusztráláshoz gyermeki látásmód és nagyon jó pszichológiai adottságok kellenek, amikkel azonosulni lehet a gyermeki lélektan rejtelmeivel.
A fabulákból ki lehet emelni szakaszokat, amiket azután képként, vagy faliképként a utód viszontláthat. Ily módon a szeretett fabulabeli eszményképét, vagy mesebeli helyét többnyire láthatja.
A mese illusztrálások aszerint készülnek grafikusunknál, hogy a szülő a kiválasztott históriából azt a részt elküldi munkahelyünkre, amit szeretne a gyerekszobában látni képként. Arra is van lehetőség, hogy sok fabulából egy kis képeskönyvet alkossunk személyre szabva a sarj igényeinek megfelelően.

Forrás: meseld.hu, 2016-07-05 10:14

 

 
Esküvői fotó esküvők fotózása ESKÜVŐ esküvő fotó Lakodalmi fotók ESKÜVŐFOTÓZÁS esküvő esküvői FOTÓ szolgáltatás Profi esküvői fotók készítése Esküvői fotó esküvők fotózása ESKÜVŐ esküvő fotó Lakodalmi fotók ESKÜVŐFOTÓZÁS esküvő esküvői FOTÓ szolgáltatás Profi esküvői fotók készítése esküvő fotózás fotó esküvő esküvő fotó esküvőfotózás esküvői fotók esküvői képek Esküvőfotózás lakodalmi képek
 ESKÜVŐFOTÓZÁS   I   ESKÜVŐI FOTÓK   I   ESKÜVŐFOTÓZÁS ÁRAK   I   VÉLEMÉNYEK   I   BEMUTATKOZÁS   I   KAPCSOLAT

 
A csoport tagja
Copyright © 2012